torsdag 25 september 2008

25 Lighters on my dresser



















Fat Pat & Dj Screw (RIP)

25 Lighters, titeln på ett av de bästa spåren från Z-Ros nya skiva Crack, härstammar från några av Texas absolut största hiphopklassiker. Det blir kanske lite insnöat men jag tänker redogöra för hur det hela började här.

Uttrycket 25 lighters dök upp första gången 1996 på Dj Screws tape Leaning on a switch i en fantastisk freestyle med Lil Keke och Big Pokey. Dj DMD en rappare och producent från Port Arthur, som bland annat jobbat en del med UGK, hängde med Screw och hans posse och plockade upp temat i sin egen monsterhit 25 Lighters där han gästades av Lil Keke och Fat Pat från SUC. Låten spelades in 1998 men släpptes på skivan Twenty Two: P.A Worldwide ett år senare. Under tiden hade Fat Pat blivit brutalt nedskjuten i en driveby vilket bidrog till att boosta myten kring låten. I videon som kom 1999 har man varit tvugna att klippa in arkivmaterial på Fat Pat. Lil Keke och Dj DMD mimar med i hans verser. Det är sorgligt men ger låten en en helt annan dimension.


Ingen visste riktigt vad 25 Lighters betydde även om de flesta misstänkte att det hade något att göra med att sälja större mängder crack cocain. Dj DMD säger själv diplomatiskt i en intervju;

"I wanted it to mean ... to be a symbol for, uh, just people getting their money on, getting their hustle on," he says. "Working a nine-to-five or you doing whatever, you know. I'm just trying to get people to concentrate on getting their money on in a feel-good type of way. You know what I mean, '25 Lighters' is just like a symbol of that. 'Cause if you really think about it, how can lighters get you paid anyway?

Låten blev hursomhelst en jättehit i Texas och det har kommit en mängd remixer och låtar som samplar den. Swishahouse, Michael 5000 watts label, har gjort en egen mix med Slim Thug som på sätt och vis förenar houstons södra och norra sida. Lil Keke har spelat in en ny fet version på ett mixtape från 2006 efter att han själv gått över till Swishahouse. Trae samplar delar av Fat Pats vers i låten Swang som är en hyllning till Fat Pat, Dj Screw och SUC. Swang blir extra ödesmättad då den gästas av Big Hawk, Fat Pats bror, även han en orginalmedlem från SUC, som sköts till döds på ett obehagligt snalikt sätt strax efter att Swang hade spelats in. Remixen av Swang gästas av Pimp C som ju som bekant också gick bort förra året.
Förra året kom det en nice RnB-version som heter 25 candles med en upncomming houstonsångare som heter Tony J, hans debutalbum kommer snart så håll utkik efter honom.

Sist men inte minst har vi då Z-Ros nya version där han lägger en freestyle på en remix av samma beat som Dj screw använde i sin första version. Det vemodiga beatet passar Z-Ro perfekt och hans sång är som sagt helt fantastisk. En klar favorit just nu.

Jag har gjort en liten samling med alla nämnda låtar, ladda ner den!:

25 Lighters - High Fade Selection - Updated 2012

Kolla dessutom in den mäktiga videon till Swang

9 kommentarer:

JB sa...

Har länge letat efter det beatet screw använder på 25 lighter freestylen, har hört allt från keith sweat till Richie rich och 8 ball and mjg, men inget verkar stämma. Tror du det kan va någon remix av dj dmds 25 lighters? Typ på singelns b-sida eller något?

Petter417 sa...

fan ja trodde ja hade koll på 25 lighters men här fick jag lära mig både ett o annat!! Dj DMDs version har man ju pumpat en hel del under åren. Men visst e de väl så att en "lighter" en viss mängd (förpackad) crack?

Anton Hultberg Hansen sa...

J´jb: Swang-beatet är en screwad version av LL Cool J:s Hey Lover, men det var kanske inte den du frågade efter...

http://www.youtube.com/watch?v=rblFw-QYP4k

Anonym sa...

Snyggt.

Space Hogg sa...

Petter

Visst är en "lighter" en mindre mängd crack. Det är ju det som är så hilarious med DMDs förvirrade förklaring i den där intervjun som förövrigt går att läsa i sin helhet här:

http://www.houstonpress.com/1999-06-10/music/discman/

Crackslanget var det däremot inte särskilt många som hade koll på när låten blev en hit.

JB sa...

Var denna jag tänkte på:
http://www.zshare.net/audio/1971374842e1d995/
Från Dj Screw tapet: Leanin On A Switch (1996)

Anonym sa...

Ibland svårt att förstå att man bor i Stadshagen och inte Texas. Jag gillar temat, det är ultimat
RIP DJ SCREW FAT PAT BIG HAWK BIG MOE BIG STEVE PIMP C MM shout out to that lil singing ass n---- al b sure

Anonym sa...

Jag vill ta tillfället i akt att göra reklam för min nya nationalsång, Fat Pat's 'Call up on Drank'
Big Frej

Anton Hultberg Hansen sa...

En av mina polare hittade en liten påse vitt pulver i en hyreslägenhet han flyttade in i...

Vad är den korrekta terminologin om han skulle vilja sjunga en hymn till sin lilla påse?

I got a little baggie on my dresser?