onsdag 1 oktober 2008

Big Chief Lucas - Eat greedy boy























Rapparen Big Chief kommer ifrån Dallas, en stad som trots sin storlek är märkligt anonym i hiphopsammanhang. Det finns naturligtvis en hel del hårt arbetande artister här också men man tänker inte på dem. Istället tänker man på oljemiljonärer, enorma kofarmar, breda bilar med överdimensionerade tjurhorn monterade på motothuven och naturligtvis J.R., Sue Ellen och Bobby.

Allt det där förändrades emellertid för mig i somras när jag låg i en hammock och slölyssnade på några av Dj Grind´s mixtapes i serien "Grind now fuck later". Plötsligt hör jag en röst så ful att jag hajar till. Den låter inte som något annat jag hört förut. Gäll men ändå grov, mumlande och slapp. Ungefär som man föreställer sig att en sån där elak irländsk St. Patricksday-vätte skulle låta om han bodde i Texas och rappade.

Big Chief har en väldigt fånig röst men samtidigt en extremt cool och avslappnad stil. Samma överlägsna pondus som tex Too Short. Faktum är att den enda rappare han påminner något om är Freddie B (aka Fred Benz Fresh), en relativt okänd kille som Too Short brukar snacka om att han började rappa tillsammans med (förmodligen mest för att Freddie B rimmar så bra med 1983).

Jag kollade upp Big Chief när jag kom hem och upptäckte att han släppt ett gäng skivor och är en lokal storhet i Dallas. Han ser ut ungefär som man skulle kunna föreställa sig med den rösten men är inte mindre självsäker för det. I en intervju med AllHipHop säger han;

"...I always take pride in telling myself that I'm like the soar thumb on the end of a hand. I feel like the first thing I have is my voice, because of how powerful it is and it's easy to separate me from anybody else. Also I have the swagger, the look, and I'm a hustler; I can sell water to a camel, you know what I'm saying. I just got the whole total package, there's nothing that I'm lacking in. I'm a people person, so it's nothing for people to be drawn to me."

Det är inte bara rösten som skiljer Big Chief från resten av packet, precis som tex Lil Boosie i Baton Rouge eller Z-Ro i Houston så är han en magnifik historieberättare. Tematiken är ju visserligen den vanliga men när blev det tråkigt med berättelser om "rags to riches"?
Man förstår att Big Chief har haft ett helvete och att han har fått slåss för allt han har. Det är rafflande skit helt enkelt, väl akompanjerat av vemodiga syntmattor, knarkiga sydstatsgitarrer och souliga refränger.

Det ska vara en ny skiva på gång med Big Chief (Eat greedy vol 6) inom kort och låten My Swagg med Jim Jones har gett honom en del uppmärksamhet även utanför Dallas. Förhoppningsvis så får han en större recognition än så här. I vilket fall så vill jag rekomendera er att kolla in honom.

Big Chief - Pull it off
Big Chief - Everythang good
Big Chief - Eat greedy Girl


För den som vill ha mer:

Big Chief - Eat Greedy Boy - High Fade Selection

Kolla dessutom in Old School Freddie B, här på en samlingsskiva från 1993 där Too Short förbarmade sig över de mindre begåvade polarna i Dangerous Crew. Älskar att låten är självbetitlad.

Freddie B - Freddie B

Två andra av Dallas storheter; Tum Tum aka Zilla tillsammans med Skillz (från producentduon Play n Skillz som bland annat ligger bakom Lil Waynes Got money) En fin hyllning till tjejer från Dallas som jag lyssnade mycket på i somras.

Tum Tum feat. Skillz - Dallas Girls

Missa inte det här klippet där Big Chief bland annat förklarar varför han altid går runt med en mintsticka i munnen.

5 kommentarer:

Petter417 sa...

"I can sell water to a camel" okej att dom har vatten i sina pucklar men dom e ändå i fucking ÖKNEN... lol.

Ska lyssna in detta, du har helt rätt att Dallas e märkligt low-profile, speciellt om man jämför me Houston

Anton Hultberg Hansen sa...

Tjena Luca. Lovande blogg du har. Du som verkar ha nördat ner dig rejält i Texas-scenen kan kanske skriva några rader om kopplingarna mellan Oakland och Texas.

Tänk hur mycket fantastisk hiphop som har kommit från Oakland, och hur många spaltmillimeter som svenska musikskribenter har ägnat denna subgenre...

Jag vill läsa om Spice 1:s keffa jamaicanska patois, om Too Shorts samarbete med Pimp C...

Jag vill veta vart Ant Banks tog vägen...

Jag litar på dig!

Berget sa...

icke att förglömma i Texas-sammanhang; Big Tuck. Släppte en riktigt fin skiva 2006.

Space Hogg sa...

Berget

Visst, det finns fler grymma rappare i Dallas. Tuck är rätt fet men jag gillar hans debut Purple Hulk bättre, han låter riktigt arg och efterbliven på den skivan. Förutom Big Chief måste nog favoriten annars vara Kottonmouth. Han har släppt några riktigt hårda plattor och har hållt på sen way back.

Anton

Oakland är soft, skriver säkert något om det nån gång.

Anonym sa...

vecka 40:

måndag:

tisdag:

onsdag:

torsdag:

fredag:

lördag:

söndag:

denna vecka det är fastan