tisdag 16 september 2008

Chalie Boy - Original Boss Hogg



















Den här sommarens största musikaliska behållning hade jag förmodligen av Chalie Boy, en smällfet karl från Calvert utanför Houston i Texas. Chalie Boy må vara fet men är i gengälld begåvad med en rå, naturligt kraftfull och därtill klassiskt gospelskolad soulröst som river omkull vilken belackare som helst.

"Shawty laugh and say im short and that I walk like a penguin, it really doesnt matter cause i leave her body tinglin."
- Chalie Boy "Im back"


Chalie Boys röst är verkligen unik i dagens hiphop och rnb-scen där det dominerande idealet just nu tycks vara flickaktigt späda mansröster och nervöst svajande robotharmonier. Inget fel i det men man undrar ibland var alla fantastiska soulröster tagit vägen.
Chalie Boy växte upp på 80 och 90-talet och är tydligt influerad av andra streetorienterade soulsångare som Nate Dogg och Houstons egna Big Moe vars sätt att omväxlande rappa och sjunga över beatet även påminner en del om Pimp Daddy från New Orleans och dennes studsiga Bouncerap. Jag lägger upp några av mina favoriter med förlagorna som alla borde ha;

Big Moe - Bar baby
Nate Dogg - One more day
Pimp Daddy - Pimp out 93


Chalie Boy blev upttäckt av Dj Bull från Houston i början 2000 som knöt honom till sin label Dirty 3rd. Han jobbade därefter några år med gruppen Freestyle Kingz och har sedan dess släppt ett gäng mixtapes. Chalie Boy sa i en intervju för ett par år sen att han medverkat på över 100 mixtapes, idag är det säkert lika många till. Jag har letat men inte fått tag i ett enda vettigt album med honom vilket verkligen är synd. Visserligen är albumformatet på väg bort men det känns sorgligt att Chalie boy verkar ha fastnat så totalt i Houstons mixtapeträsk. Det är inget fel på det träsket, mycket av den roligaste sydstatsmusiken kommer därifrån, men Chalie Boy skulle verkligen göra sig bra på ett välproducerat album där låtarna inte klippts ned till ett par minuter.
Nu pratas det om att någonslags skiva ska släppas med Chalie boy inom kort. Om det blir ett album eller mixtape återstår att se. En massa bra låtar har i alla fall läckt det senaste halvåret.
Jag lägger upp några av mina favoriter här:

Chalie Boy - I'm Back (Still Standin)
Chalie Boy - Bumpa Grill
Chalie Boy feat Chamillionaire - Call Me
Chalie Boy - 1st Time (You Put It In Your Deck)


1st Time är en fin hyllning till Dj Screw som kulminerar 02:18 då Chalie säger något i stil med; I bet you cityfolks didnt even think this lil´ol´countryboy knew nothing bout this mans music? För att sen räkna up alla Screwtapes han har. Väldigt roligt.

Tre remixer med Chalie Boy:

Lil' Keke Featuring Chalie Boy - I'm A G (Remix)
J-Dawg & Slim Thug Featuring Chalie Boy - Ride On 4's (Remix)
Chalie Boy Featuring Magno - Pullin' Up (Remix)


Risken finns ju att han aldrig slår större än så här men i mina ögon är Chalie Boy en av de största moderna soulsångarna. Arketypen för ett stort amerikanskt mästarsvin - Original Boss Hogg.

Jag lägger även upp en soft video som kom förra året också för den som vill se honom i aktion;




7 kommentarer:

Anonym sa...

It ain't nuttin like the 1st time!!
big fraans hogg

Anonym sa...

High Fade meny vecka 38

måndag: nyponsoppa, 1/2 muffin

tisdag: 1 1/2 muffin samt sleven

onsdag: candy eller laxbit

torsdag: patrik potat samt dennes sav som rann ur sprickan

fredag: dina toddlerfingrar, råkost

lördag: smör, hårt bröd, råkost, fläsktärning

söndag: muffins?

JB sa...

Fett inlägg!
Dj Screw tributen var riktigt nice, har inte hört den tidigare.
Hans feature på come on down från K-Rinos Book number 7 är en favorit också.

Space Hogg sa...

ska kolla upp pronto

Petter417 sa...

fet post

Space Hogg sa...

Bokstavligen?

hugowittorf sa...

En parantes till den här posten, som är bra, är att j-dawg (da menace) senaste big boy släpp är ett av förra årets bästa släpp.