fredag 19 september 2008

OG Ron C - Fuck Action





















I mitten av 90-talet när Dj Screw vände upp och ner på hiphopscenen i Houston med sina Screwtapes så uppstod det en märklig situation. Houston är uppdelat i två separerade geografiska områden som länge varit i fejd med varandra. Bodde man i norra Houston så kunde man därför inte lyssna på Dj Screws omtalade mixtapes utan att folk kollade snett eftersom att han kom från den södra sidan av stan. Folk lyssnade ändå, i smyg, och frustrationen på gatorna i norra Houston växte. Pressen blev till slut för stor för lokala Djs som kände sig tvugna att erbjuda nerpitchad musik även i stadens norra delar. Michael 5000 watts och OG Ron C började göra sina egna mixar men till en början under annan identitet eller, som i Ron C´s fall, annan genre. Dj Screw må ha varit pionjären, skaparen av all för långsamt spelad musik, men OG Ron C var först med "Screwed RnB". Norra Houstons egen flavour.

Att lyssna på screwad rnb är en helt annan grej än att lyssna på screwad rap. Det skiljer sig i stort sett lika mycket åt som att lyssna på musiken i normal hastighet. Den redan softa rnbn blir tung och trögflytande, kvinnor låter som män och män låter som Barry White. Det tar eventuellt ett par minuter att ställa om men när man har gjort det så uppstår ett harmoniskt välbefinnande. Mitt i allt detta så dyker OG Ron C´s slappa röst upp med jämna mellanrum, han skrattar belåtet och hälsar till alla äkta kvinnor och spelare där ute. Alltid med en minutiös fingertoppskänsla för vilka låtar som är hetast för dagen.

OG Ron C´s klassiska mixtapeserie Fuck Action (senare F-Action), nådde i våras sitt klimax med seriens 50:e(!) kapitel. Ett storslaget magnum opus på 4 cd-skivor som Ron C meddelade skulle bli seriens sista verk, bara för att en månad senare överraska med F-Action 51.
Vad som är intressant med F-Action 50 är att Ron C här inte bara begränsar sig till rnb, han screwar all möjlig vidrig skit som James Blunt, Nine inch nails och Alanis Morisette. Resultatet är smått bisarrt och väldigt roligt.

Jag har gjort er en tjänst och valt ut mina favoriter från det senaste mixtapet. Den som fortfarande är tveksam kan börja med att ladda ner Tyrese och R kellys Lovemaking II och några samples av Ron C´s slappa mellansnack. Den som istället vill ha mer kan ju gå in på mixtapetorrent.com och söka på OG Ron C.

Tyrese & R Kelly feat OG Ron C - Signs of lovemaking II (Screwed)


OG Ron C speaks

OG Ron C - F-Action - High Fade Selection

1 kommentar:

Simon sa...

Hell yeah! Mer slowed åt folket.