tisdag 23 september 2008

Z-Ro - Back like Crack



Idag släpps Z-Ro´s 12:e soloalbum Crack. Det låter ju som en hel del för en 29-årig kille men om man dessutom räknar in alla skivor han släppt tillsammans med andra rappare eller som medlem i grupperna; Guerilla Maab, Assholes by Nature och Screwed up Click samt diverse mixtapes och samlingar så är man lätt uppe i 30 - 40 skivor.
Folk häpnar ofta över att Lil Wayne kan spela in över 400 låtar per år men det är förmodligen fler rappare än man tror som har en sån stenhård arbetsmoral. Z-Ro menar på att han alltid försöker ligga på minst ett par inspelade låtar om dagen. Varje dag. Han snackar också om att langa sin musik som andra langar crack och uppmanar lyssnarna att sätta fyr på glaspipan och suga i sig den här nya skiten.

Jag är själv rätt hooked på Crack, som man säger. Det finns inga direkta hitlåtar och Z-Ro´s lite loja, melankoliska röst kanske inte alltid låter särskillt upphetsande. Det är ändå något med Z-Ro, sättet han omväxlande sjunger/rappar, mörkret i hans texter, den almänna dystopin, som får mig att känna en djup sympati för hans musik. Det är väldigt själfullt och smått hypnotiskt.

Jag kan rekomendera den som inte hört så mycket av Z-Ro att ladda ner samlingen som Noz på Cocaineblunts, världens bästa rapblogg, satte ihop för ett tag sen. Guerilla Maabs första skiva Rise är ett annat mindre mästerverk som ni kan hitta på den svenska gangstarapbloggen Chicken n Kalinka. Z-Ro´s förra skiva kan ni läsa om på Kinky Afro men det visste ni förhoppningsvis redan.

Två favoriter från skivan:

Z-Ro - The Mo city don
Z-Ro - 25 lighters

4 kommentarer:

Petter417 sa...

oooh ja Z-RO e tung som fan

Space Hogg sa...

Eller hur!

Lyssna på den där 25 lighters, 10 minuter nattsvart Houston-gfunk. Så jävla snyggt när han börjar sjunga 05:16.

JB sa...

Blev lite besviken på nya skivan, han borde inte ha producerat så mycket själv, saknar mike dean mfl.
Men The Mo City Don och 25 lighters är riktigt tunga spår!

Orginalet på 25 lighters freestylen kan man dock höra på Leanin on a switch, dj screw tapet från 96 med Lil Keke och Big Pokey. Riktigt nice tape!

Tackar för Chicken-N-Kalinka länkningen=)

Space Hogg sa...

Nej det är inte en av Z-Ros bättre skivor men den är samtidigt bättre än mycket annat. En skiva att låta rulla ett par timmar och sjunka in i.

Donnie på Kinky Afro länkade till en väldigt rolig artikel

http://blogs.houstonpress.com/rocks/2008/08/aftermath_zro_listening_party.php

Kolla in den!

Jag lägger upp Leanin on a switch om en stund.